Bajcsaylegal 3

Minden, amit a falusi CSOK-ról tudni kell

Sokakat vonz a vidéki élet nyugalma, természetközelsége, ám nem egyszerű feladni a városi léttel járó lehetőségeket. A mérleg serpenyőjében az a kép van, hogy gyermekünk önfeledten játszik az udvaron a homokozóban, és szabadon biciklizik a falu határában, ahol nem kell attól tartani, hogy elüti egy autó, a mérleg másik serpenyőjében pedig az iskolák, kórházak és szupermarketek közelsége.

Miközben a családoknak számos szempontot mérlegelve kell döntést hozniuk arról, hol telepedjenek le, sok faluban egyre fogy a lakosság. A „falu vagy város?” dilemmába új szempontként bekerült a falusi CSOK is, ami előnyt jelenthet a vidékre költözéshez.

Az alábbiakban a falusi CSOK kormányrendelete alapján ismertetünk néhány fontos – ám talán sokak által nem ismert – feltételt, hogy mindenki eldönthesse, neki szól-e ez a lehetőség.

Minden megyében meghatározták az ún. preferált kistelepüléseket, ahova költözve a családi otthonteremtési kedvezmény, azaz CSOK feltételei kedvezőbbek: használt ingatlan vásárlására is jelentős állami támogatás járhat (nem csak új ingatlan építésére). Szerencsére szó sincs arról, hogy csak afféle „a civilizációtól távoli zsákfalvak” kerültek volna be ebbe a körbe, érdemes tehát átnézni a https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1600017.KOR oldalon a kormányrendelet második mellékletét, amely lényegében a falusi CSOK lista azokról a településekről, ahova igényelhető ez a típusú támogatás.

És most következzenek a falusi CSOK részletei, különös tekintettel a kevésbé ismert tudnivalókra.

 

Nem a teljes összeg fordítható lakásvásárlásra

Sokan úgy tudják, hogy három gyermek esetén a lakásvásárlásra fordítható, vissza nem térítendő állami támogatás összege 10 millió forint ezeken a bizonyos preferált kistelepüléseken. Azonban ez így ebben a formában nem állja meg a helyét. A falusi CSOK összege valóban 10 millió, de ennek az összegnek az egyik fele, 5 millió forint fordítható magára a vásárlásra, a másik felét, szintén 5 millió forintot pedig felújításra, bővítésre, korszerűsítésre kell fordítani. (Ennek a szabályozásnak az a célja, hogy gátolja az indokolatlan áremelkedést.)

Valószínűleg utólag utalják a felújításra használható részt

A rendelet nem szabályozza egyértelműen, hogy előre folyósítják-e a felújításra használható összegrészt. A legutolsó információk szerint a folyósítás utólag fog történni, így a falusi CSOK-ot igénybe vevőknek előzetesen el kell végezniük a felújítást, és utólag kapható meg rá a támogatás.

Bizonyos szabályok szigorúbbak

Szigorúbbak annak szabályai, hogy ki veheti igénybe ezt a fajta otthonteremtési támogatást. A 10 millió forintos támogatás esetében a pályázóknak az alábbi feltételeknek kell megfelelniük:

  • legalább 2 év folyamatos – maximum 30 napra megszakított – társadalombiztosítási jogviszony

vagy

  • felsőoktatási tanulmányok
falusi csok

A családok otthonteremtési kedvezmény igénybevételéhez alaposan ismerni kell a rá vonatkozó jogszabályt

Szabályozzák, hogy milyen lehet a megvásárolt ingatlan

Nem akármilyen ingatlan vásárlására igényelhető támogatás. A rendelet szabályozza, milyen paramétereknek kell megfelelnie a támogatható ingatlannak:

  • az ingatlanban legyen lakószoba, főzőhelyiség, WC, fürdőszoba
  • az ingatlanban legyen közműves villamos energia, egyedi fűtési mód, vezetékes víz, és csatlakoztatva legyen a szennyvízhálózathoz
  • a lakószoba belmagassága minimum 2,5 méter legyen
  • az ingatlan azon részei számítanak a hasznos alapterületbe, amelynél a belmagasság minimum 1,9 méter

Sok falusi ingatlan nem felel meg ezeknek a kritériumoknak. Ugyanakkor ha az igénylők éppen olyan jellegű korszerűsítésre szeretnék fordítani a CSOK-ot, amelyekkel ezeket a hiányosságokat orvosolják (például közművesítésre), akkor az ingatlannak csak elkészültekor kell megfelelnie ezeknek az előírásoknak. Azt javaslom, hogy az igénylők egyeztessenek az általuk választott bankkal ezekről a fontos részletekről.

 

Jelen oldalon megjelölt írások nem tekinthetők jogi tanácsadásnak, illetve nem tükrözik az ügyvéd hivatalos véleményét. Jogilag érvényesíthető állásfoglalást a honlapot üzemeltető ügyvéd kizárólag megbízási szerződés alapján, írásban, cégszerűen aláírt formában bocsát ki. Az oldalon található írások a közzétételük időpontjában hatályos jogszabályok alapján íródtak, elképzelhető azonban, hogy a jogszabályok változása miatt az írások nem feltétlenül alkalmazhatók a jelen helyzetben, illetve az is, hogy meghatározott tényállás mellett a hatáskörrel rendelkező hatóságok vagy bíróságok eltérő jogi álláspontra jutnak.

 

A jelen oldalon található írásokat a szerzői jog védi, azok jogosulatlan felhasználása tilos.

 

Bajcsay Ügyvédi Iroda

Projektmenedzsment szemléletű jogi szolgáltatásokat nyújtunk magyar, angol, német és spanyol nyelven Ügyfeleinknek, hogy elérjék az üzleti céljaikat. Munkánk során törekszünk az alapértékeinknek megfelelően értő figyelemmel, érthető, hatékony, gyors és hasznos megoldásokat kínálni.

Népszerű bejegyzések

Kapcsolat

Itt találsz minket

Elérhetőségek

Bécsi út 52. II/8.

Budapest

H-1036

E-mail:

office@bajcsaylegal.com

Telefonszám:

(0036) 1 817-0558