Bajcsaylegal 3

CSOK-kal vett ingatlanban vállalkozni? Igen, lehetséges!

Manapság a kisvállalkozások korát éljük. Az adózási környezet kedvez annak, hogy egyéni vállalkozóként dolgozzunk és valamilyen szolgáltatást értékesítsünk.

Van, aki masszőrként kezd dolgozni, mások IT-szakemberként külső munkatársak cégek számára, és vannak, akik kézműves élelmiszereket készítenek és árulnak. Minden vállalkozónak rendelkeznie kell székhellyel, és adja magát, hogy az állandó lakcíme legyen egyben a vállalkozása székhelye is.

De mi a helyzet a CSOK-kal épült vagy vásárolt ingatlanokkal, amelyek elvben otthonteremtésre szolgálnak, és nem gazdasági tevékenységre? Összeegyeztethető-e a CSOK és az egyéni vállalkozás, azaz lehet-e a CSOK-ot olyan ingatlanra fordítani, ami egy vállalkozás székhelye (is) lesz? Az alábbiakban ennek járunk utána.

Gazdasági tevékenység CSOK-kal épült vagy vásárolt ingatlan esetében

Ez a kérdés sokakat érint, és igen gyakorlati probléma. Ugyanis a CSOK-ot sok esetben a sokgyerekes családok veszik igénybe, ahol az egyik vagy mindkét szülő erőforrásait jelentősen igénybe veszi a gyerekek nevelése. Így körükben nagy igény van a rugalmas munkaidővel járó pénzkereseti lehetőségekre – például az édesanya a ház egyik helyiségében működteti műkörömszalonját, vagy őstermelőként dolgozik, kézműves élelmiszereket készít.

Az édesapa pedig adott esetben home office-ban dolgozik és webfejlesztő vállalkozását viszi. Mivel lehet, hogy az életükbe nem férne bele egy klasszikus, „bejárós” nyolcórás munkaviszony, létfontosságú, hogy ingatlanukban működtethessék vállalkozásukat, és ezzel ne sértsék meg a lakáscéltól eltérő felhasználás tilalmát.

Ez az igény különösen egyéni vállalkozóknál jön elő, akiknek nincs külön telephelyük, tehát az egyetlen cím, ami az egyéni vállalkozás székhelye lehet, a CSOK-kal épült vagy vásárolt ingatlan.

Szerencsére van lehetőség, ha CSOK-ra vásárolt vagy épült ingatlanunkat telephelyként szeretnénk használni

 

Mi a teendő, ha telephelyként használnám a CSOK-ra vásárolt vagy épült ingatlanom?

Ehhez arra van szükség, hogy az igénylők a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelmük benyújtásakor nyilatkozatot tegyenek, és a vásárolt vagy épített ingatlant bejelentsék az egyéni vállalkozói tevékenység – vagy adott esetben a többségi tulajdonban lévő gazdasági társaság – székhelyeként.

 

Ha az egyéni vállalkozó vagy cégtulajdonos már bejelentette az ingatlant székhelynek (így azt gazdasági tevékenység céljára is használják), ám családjával nem szeretne lemondani a CSOK összegéről (ami lakáscélú ingatlanra jár), az alábbit kell tenni:

2019. 12. 31-ig teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan, büntetőjogi felelősség vállalásával kell nyilatkozni a hitelintézetnek arról, hogy a családi otthonteremtési kedvezményből vásárolt vagy épített új lakást a legalább többségi tulajdonában álló gazdasági társaság, illetve az egyéni vállalkozói tevékenység székhelyeként a cégnyilvántartásba, illetve az egyéni vállalkozók nyilvántartásába bejelentette. Ez a hitelt a folyósító banknál tett személyes látogatással, egy lépésben elintézhető, és nem igényel további hivatalba járást.

 

Ugyanakkor ha a szóban forgó vállalkozás EU-s támogatásokban érintett, a helyzet ennél valamivel bonyolultabb. Ha ilyen eset áll fenn, a bonyolult jogszabályi környezet miatt érdemes lehet ügyvéddel konzultálni arról, hogy a CSOK-kal vásárolt ingatlan lehet-e a vállalkozói tevékenység székhelye!

 

Jelen oldalon megjelölt írások nem tekinthetők jogi tanácsadásnak, illetve nem tükrözik az ügyvéd hivatalos véleményét. Jogilag érvényesíthető állásfoglalást a honlapot üzemeltető ügyvéd kizárólag megbízási szerződés alapján, írásban, cégszerűen aláírt formában bocsát ki. Az oldalon található írások a közzétételük időpontjában hatályos jogszabályok alapján íródtak, elképzelhető azonban, hogy a jogszabályok változása miatt az írások nem feltétlenül alkalmazhatók a jelen helyzetben, illetve az is, hogy meghatározott tényállás mellett a hatáskörrel rendelkező hatóságok vagy bíróságok eltérő jogi álláspontra jutnak.

Bajcsay Ügyvédi Iroda

Projektmenedzsment szemléletű jogi szolgáltatásokat nyújtunk magyar, angol, német és spanyol nyelven Ügyfeleinknek, hogy elérjék az üzleti céljaikat. Munkánk során törekszünk az alapértékeinknek megfelelően értő figyelemmel, érthető, hatékony, gyors és hasznos megoldásokat kínálni.

Népszerű bejegyzések

Kapcsolat

Itt találsz minket

Elérhetőségek

Bécsi út 52. II/8.

Budapest

H-1036

E-mail:

office@bajcsaylegal.com

Telefonszám:

(0036) 1 817-0558