Bajcsaylegal 3

Fontos feladat webshop indításakor: ÁSZF készítés

Hihetetlen mértékben pörög az internetes kereskedelem, egyre többen indítanak webshopot. A legtöbbek szeme előtt az lebeg, hogy ha jól ráéreznek a vásárlói trendekre, rendszeresen karbantartják a webáruházukat, és online marketinggel nagy vevőkört építenek, akkor a webshopjuk hosszú távon sokszorosát hozza vissza a befektetett időnek. Ám sajnos az is előfordulhat, hogy a kezdeteknél nem fordítanak figyelmet néhány fontos dologra, aminek az lesz a vége, hogy bírságokra költik a nyereséget.

Ha ön is fontolgatja a webshop készítést, a legjobb, ha első lépésben hozzáértő ügyvédeket, szakértőket kér fel a jogi keretek kialakítására. Legalább egy ÁSZF-re (általános szerződési feltételekre) és egy adatvédelmi szabályzatra szükség lesz a webshophoz. Jelen cikkben nagy vonalakban megnézzük, hogy mit tartalmazzon az ÁSZF, az adatvédelmi kérdésekre  pedig a következő cikkünkben térünk ki.

Legyen személyre szabott az ÁSZF!

Az ÁSZF az a dokumentum, amely jogilag leírja a webshop működését. Ezen keresztül tájékozódhatnak hivatalosan az ügyfelek/vásárlók a jogaikról. Ezúton minden webshop-tulajdonos figyelmét felhívjuk arra, hogy még véletlenül se folyamodjon ahhoz a könnyűnek tűnő módszerhez, hogy lemásolja egy másik, első látásra hasonlónak tűnő cég ÁSZF-jét, vagy az interneten keringő számos ÁSZF minta egyikét töltse fel a saját webáruházába.

 

Minden webshop egyedi, és webshopfüggő, hogy milyen jogi problémák merülhetnek fel, ezért az ÁSZF készítése során is az egyedi jellemzőket kell tekintetbe venni. Olyan, hogy mindenki számára érvényes ÁSZF sablon, egyszerűen nem létezik.

 

A weboldalon keresztül elérhető termékek és szolgáltatások igénybevételének feltételeit az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény (Ekertv.) szabályozza.

http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=57566.362502

 

Amit az ÁSZF-ben szükséges szabályozni

  • Mi a termékünk vagy termékkörünk?
  • Hogyan tud rendelni tőlünk a vevő, mi a vásárlás menete?
  • Milyen szállítási módokon tudnak hozzájutni a vevők az egyes termékekhez?
  • Ezekre milyen határidőket szabunk?
  • Fontos, hogy pontosan határozzuk meg a fizetési módokat, felületeket és az ehhez szolgáltatást nyújtó cégeket.
  • Azzal, hogy a vevők vásárolnak a webshopon, máris létrejön egy szerződés a cégünk és a vevő között – ez elektronikus úton, távollevők között kötött szerződésnek minősül, melyet a Ptk. 6:7. §, valamint 6:70. § alapján írásba foglaltnak kell tekinteni.
  • Az internetes kereskedelemnél a fogyasztóvédelem is szerepet kap, így fogyasztóvédelmi szempontokat is bele kell foglalni az ÁSZF-be.
  • Az ÁSZF tartalmazza az elállás jogát is, ami 14 nap a fogyasztónak minősülő vevő esetében, az Európai Parlament és a Tanács 2011/83/EU számú irányelvének, továbbá a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II.26.) Korm. rendelet szabályozása értelmében.
  • A termékek esetében felmerülnek a szavatossági és jótállási kérdések is, melyeket szabályoznunk szükséges.
  • Továbbá szükséges tájékoztatni a vevőinket a fogyasztói panaszkezelés menetéről és rendjéről.

 

Mindezek alapján már látható, hogy az általános szerződési feltételek igen összetett dokumentum, amit nem érdemes egy internetről letöltött sablon alapján felépíteni. Egy ügyvéddel elkészített dokumentum birtokában kiszámíthatóan és nagyobb biztonsággal kerülhető el a jogilag szabályozatlan üzletmenet és az ebből adódó buktatók.

Jelen oldalon megjelölt írások nem tekinthetők jogi tanácsadásnak, illetve nem tükrözik az ügyvéd hivatalos véleményét. Jogilag érvényesíthető állásfoglalást a honlapot üzemeltető ügyvéd kizárólag megbízási szerződés alapján, írásban, cégszerűen aláírt formában bocsát ki. Az oldalon található írások a közzétételük időpontjában hatályos jogszabályok alapján íródtak, elképzelhető azonban, hogy a jogszabályok változása miatt az írások nem feltétlenül alkalmazhatók a jelen helyzetben, illetve az is, hogy meghatározott tényállás mellett a hatáskörrel rendelkező hatóságok vagy bíróságok eltérő jogi álláspontra jutnak.

Bajcsay Ügyvédi Iroda

Projektmenedzsment szemléletű jogi szolgáltatásokat nyújtunk magyar, angol, német és spanyol nyelven Ügyfeleinknek, hogy elérjék az üzleti céljaikat. Munkánk során törekszünk az alapértékeinknek megfelelően értő figyelemmel, érthető, hatékony, gyors és hasznos megoldásokat kínálni.

Népszerű bejegyzések

Kapcsolat

Itt találsz minket

Elérhetőségek

Bécsi út 52. II/8.

Budapest

H-1036

E-mail:

office@bajcsaylegal.com

Telefonszám:

(0036) 1 817-0558