Bajcsaylegal 3

6 hasznos link mindennapos jogi ügyekhez

Azok, akik nem foglalkoznak a mindennapokban jogi vonatkozású teendőkkel, sok esetben önhibájukon kívül tájékozatlanok. Pedig számos nyilvántartás elérhető mindenki számára, csak sokan nem tudják, hol keressék őket, és tanácstalanul tárják szét a karjukat. Éppen ezért összeszedtem néhány praktikus linket, ami jól jöhet olyan ügyekben, mint amilyen az üzletkötés, a lakásvásárlás vagy egyéb, jogi utánajárást igénylő eset.

 

Elérhető tulajdoni lap

Használt lakás vásárlása esetén mindig ellenőrizzük a tulajdoni lapot, mert sok olyan információ található rajta, amely fontos lehet az ügyletünk szempontjából. Ezt az alábbi weboldalon online is megtehetjük: https://ugyintezes.magyarorszag.hu/szolgaltatasok/foldhiv_nyilvantart.html

A tulajdoni lapon az alábbi adatokat találhatjuk meg:

 • Szerepel-e széljegyen elintézés alatt lévő kérelem?
 • Valóban azok a tulajdonosok, akikkel tárgyalunk? Ennek mindenképpen járjunk utána!
 • Van-e haszonélvező az ingatlanon?
 • Terhelt-e bármilyen módon az ingatlan?
 • Van-e elidegenítési és terhelési tilalom bejegyezve az ingatlanra?
 • Van-e végrehajtási jog bejegyezve az ingatlanra?

Amennyiben kíváncsi ezen fogalmak bővebb jelentésére, úgy ajánlom, hogy olvassa el a használt lakások tárgyában készült korábbi cikkünket!

 

Cégkivonat

https://www.e-cegjegyzek.hu/?index

Ha egy partnerrel szerződünk, szükséges körültekintően eljárnunk, mert nem minden az, aminek látszik. Annak érdekében, nehogy kellemetlen ügylet legyen a gyümölcsözőnek induló üzleti kapcsolatból, több dolognak is érdemes utánajárni szerződéskötés előtt. Először is a fenti link segítségével lekérdezhetjük az alábbi információkat:

 • a cég valóban létezik-e;
 • a képviselője az-e, akivel tárgyalunk;
 • folyamatban van-e végrehajtás ellene;
 • mióta létezik;
 • a tevékenységi körében van-e olyan, amelyről a számlát kiállította számunkra.

 

NAV – köztartozásmentes adatbázis

Könnyen megeshet, hogy a partner, akivel szerződünk, adótartozást halmozott fel. Amennyire lehetséges, érdemes ezt is ellenőrizni és a saját érdekünkben körültekintően eljárni – ehhez legalkalmasabb a NAV köztartozásmentes adózói adatbázisa:

https://nav.gov.hu/nav/adatbazisok/koztartozasmentes/egyszeru_lekerdezes

 

Beszámoló – partnerek pénzügyi helyzete

Ugyancsak az üzleti partnereink kapcsán érdemes megtekintenünk, hogy a korábbiakban milyen beszámolót adtak be, mert ez is képet adhat arról, milyen pénzügyi állapotban van a potenciális partner. Erről az Igazságügyi Minisztérium céginformációs szolgálatán keresztül tájékozódhatunk:

https://e-beszamolo.im.gov.hu/oldal/kezdolap

 

Alapadatok egyéni vállalkozókról

Lehet, hogy a partnerünk egyéni vállalkozóként tevékenykedik. Ebben az esetben is érdemes tájékozódnunk legalább az alapvető adatokról, amit az egyéni vállalkozók nyilvántartásában tehetünk meg:

https://www.nyilvantarto.hu/evny-lekerdezo/

 

Hatályos jogszabályok

Számtalan jogszabályhely fellelhető az interneten, és könnyen úgy járhatunk, hogy egyórás böngészés után egy több éve hatályát vesztett jogszabályba futunk bele egy évekkel korábbi cikkben, és olyasmit veszünk készpénznek, ami már nem érvényes. Fontos, hogy valóban a hatályos (hatályos = jelenleg aktuálisan érvényes és irányadó) verzióból dolgozzunk, különben nagyon messze eltérhetünk a helyes úttól. Ehhez a legjobb forrás a Nemzeti Jogszabálytár:

http://njt.hu/

 

Jelen oldalon megjelölt írások nem tekinthetők jogi tanácsadásnak, illetve nem tükrözik az ügyvéd hivatalos véleményét. Jogilag érvényesíthető állásfoglalást a honlapot üzemeltető ügyvéd kizárólag megbízási szerződés alapján, írásban, cégszerűen aláírt formában bocsát ki. Az oldalon található írások a közzétételük időpontjában hatályos jogszabályok alapján íródtak, elképzelhető azonban, hogy a jogszabályok változása miatt az írások nem feltétlenül alkalmazhatók a jelen helyzetben, illetve az is, hogy meghatározott tényállás mellett a hatáskörrel rendelkező hatóságok vagy bíróságok eltérő jogi álláspontra jutnak.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Bajcsay Ügyvédi Iroda

Projektmenedzsment szemléletű jogi szolgáltatásokat nyújtunk magyar, angol, német és spanyol nyelven Ügyfeleinknek, hogy elérjék az üzleti céljaikat. Munkánk során törekszünk az alapértékeinknek megfelelően értő figyelemmel, érthető, hatékony, gyors és hasznos megoldásokat kínálni.

Népszerű bejegyzések

Kapcsolat

Itt találsz minket

Elérhetőségek

Bécsi út 52. II/8.

Budapest

H-1036

E-mail:

office@bajcsaylegal.com

Telefonszám:

(0036) 1 817-0558