Bajcsaylegal 3

Mire figyeljünk használt lakás vásárlásánál?

Előző cikkünkben az új építésű lakások esetén felmerülő problémákra hívtuk fel a figyelmet, azonban fontos körültekintően eljárnunk akkor is, ha egy használt lakásban találtuk meg álmaink otthonát.

Ellenőrizzük a tulajdoni lapot!

Használt lakás vásárlása esetén mindig ellenőrizzük a tulajdoni lapot, mert sok olyan információ található rajta, amely fontos lehet az ügyletünk szempontjából. Ezt az alábbi weboldalon online is megtehetjük: https://ugyintezes.magyarorszag.hu/szolgaltatasok/foldhiv_nyilvantart.html

A tulajdoni lapon az alábbi adatokat találhatjuk meg:

  • Szerepel-e széljegyen elintézés alatt lévő kérelem? (Amikor a tulajdoni lap tartalmát érintően bármilyen kérelmet nyújtanak be a földhivatalnak, akkor a benyújtás napján úgynevezett „széljegy” kerül a tulajdoni lapra – ez azt jelzi, hogy az átvezetés, bejegyzés iránti eljárás megindult.)

 

  • Valóban azok a tulajdonosok, akikkel tárgyalunk? Ennek mindenképpen járjunk utána!

 

  • Van-e haszonélvező az ingatlanon? A haszonélvezeti jog azt jelenti, hogy az ilyen joggal bíró személynek – aki ugyan nem tulajdonos – jogában áll használni, hasznosítani az ingatlant. Tehát ha megvásárolnánk egy olyan lakást, amelyen valakinek haszonélvezeti joga van, hiába lennénk mi a tulajdonosok, adott esetben a haszonélvező továbbra is a lakásban lakhatna, vagy elsődlegesen azt ő hasznosíthatná.

 

  • Terhelt-e bármilyen módon az ingatlan? Az erre vonatkozó adatokat a tulajdoni lap III. része tartalmazza. Ha erre a kérdésre igen a válasz, tisztázzuk a tulajdonosokkal, milyen teherről és mekkora összegről van szó. Fontos megegyezni arról, hogy az ingatlant a vételár egy részéből tehermentesítsék, és a teljes vételárat csak ezt követően fizessük ki! Ellenkező esetben úgy járhatunk, hogy hiába fizettük ki a teljes vételárat a korábbi tulajdonosoknak, az ingatlanon lévő terheket is nekünk kell utólag rendezni.

                      A tulajdoni lapot érdemes körültekintően átolvasni

  • Van-e elidegenítési és terhelési tilalom bejegyezve az ingatlanra? Ilyesmire általában akkor kerül sor, ha a tulajdonos hitelügyintézés során kölcsönszerződést kötött egy pénzintézettel – a szerződés értelmében ha a tulajdonos nem fizeti vissza a hitelt, a bank értékesítheti az ingatlant (ez az ún. jelzálogjog). Ha a tulajdonos úgy dönt, hogy eladja az ingatlant még a hitel visszafizetése előtt, akkor a tulajdonoscseréhez szükség lesz az adott pénzintézet jóváhagyására is. Ráadásul adásvétel esetén addig nem fogják a vevő tulajdonjogát bejegyezni, amíg ez a tilalom szerepel a tulajdoni lapon.

 

  • Van-e végrehajtási jog bejegyezve az ingatlanra? Ha ilyen helyzet áll fenn, legyünk rendkívül óvatosak! Ez ugyanis azt jelenti, hogy a lakás, amit kinéztünk magunknak, végrehajtás alatt áll, és a végrehajtó már foganatosíthat intézkedéseket – rövidesen pedig elárverezhetik majd. A végrehajtási jog nem törlődik a tulajdonos személyében történt változás miatt – a lakást az új tulajdonosoktól is elárverezhetik.

 

Ha a tulajdoni lap átnézése során problémákat találtunk, a legjobb, ha ügyvédhez fordulunk, mert az ügylet nagy kockázatokat rejthet magában. Egy ügyvéddel egyeztetett terv birtokában kiszámíthatóan és nagyobb biztonsággal kerülhet sor az esetleges terhek rendezésére, és elkerülhetjük a jogi buktatókat.

 

Amennyiben társasházi lakás vásárlás mellett döntünk

A tulajdoni lap ellenőrzésével azonban még nem vagyunk kész a háttérmunkával. Ha a kiszemeltünk egy társasházi lakás, jól tesszük, ha az alapító okiratot, illetve a szervezeti és működési szabályzatot is átnézzük, és meggyőződünk az alábbiakról:

  • Nincs-e bárminemű plusz társasházi teher, amelyet új tulajdonosként nekünk kell majd rendezni?
  • Van-e valakinek elővásárlási joga az ingatlanra?

 

Érdemes továbbá megkeresni a közös képviselőt, hogy tájékozódjunk a társasház állapotáról. Amennyiben garázst is vásárolunk a lakáshoz, ugyanúgy érdemes tisztázni annak jogi hátterét, mint a lakásét.

 

Nézzük át a banki feltételeket!

Ha a vásárláshoz banki finanszírozást is igénybe vennénk, jól tesszük, ha mielőbb megkeressük a kiszemelt bankot a zökkenőmentes ügyintézés érdekében. Nézzük át a banki kondíciós listát, mert ez tartalmazza azokat a rendelkezéseket, amelyeknek – a bank kérésének megfelelően – szerepelniük kell az adásvételi szerződésben. Amíg nem szerepel minden szükséges kitétel a szerződésben, addig a bank nem fog nekünk folyósítani. Természetesen lehetőség van utólag módosítani az adásvételi szerződést, de ez bonyolultabbá teszi és elnyújtja az egész lakásvásárlást.

 

A fizetés ütemezése és a tulajdonjog átruházása

Ha több részletben fizetjük ki a vételárat, a tulajdonjog a részünkre csak a teljes vételár kifizetését követően kerül majd bejegyzésre. Ez esetben két forgatókönyv lehetséges:

      1.Függő hatállyal adják be az ingatlan-nyilvántartásba a szerződésünket:

Ez esetben a földhivatal függőben tartja a beadvány elbírálását a bejegyzési engedély benyújtásáig, de maximum 6 hónapig (bejegyzési engedély: az eladó ügyvéd által ellenjegyzett nyilatkozata arról, hogy feltétlen és visszavonhatatlan hozzájárulását adja a vevő tulajdonjogának bejegyzéséhez – ez alapján fogják bejegyezni a tulajdonjogunkat).

Vagyis széljegyre kerülünk (lásd fentebb). Amennyiben 6 hónapon keresztül nem történik meg a bejegyzési engedély benyújtása, törlődik a korábban beadott kérelmünk, és kezdhetjük újra az egészet. Azért hangsúlyoztuk fentebb, milyen fontos előkészíteni a banki finanszírozást, mert ha ez késik, akkor előfordulhat, hogy nem tudjuk időben kifizetni a teljes vételárat, és nem tudjuk időben benyújtani a bejegyzési engedélyt sem. Végül a lakás megvásárlásától is eleshetünk, ha a késést látva az eladó úgy dönt, hogy másnak értékesíti azt.

      2. Az eladó tulajdonjog-fenntartással adja el az ingatlant:

Ez azt jelenti, hogy amíg nem történik meg a teljes vételár kifizetése, addig az eladóé marad a tulajdonjog. Ebben az esetben is széljegyre kerül a vevő, amikor beadják a szerződést a földhivatalba. Ez a megoldás annyiban kedvezőbb lehet a vevő számára, hogy a vételár kifizetését tovább is lehet tolni 6 hónapnál, mivel a tulajdonjog-fenntartás időtartamát 6 hónapon túli időszakban is meg lehet határozni.

Ahogy az új építésű lakásoknál, úgy a használtak esetében is elengedhetetlen az elővigyázatosság, és érdemes jogi szakértő segítségét igénybe venni, hogy már szerződéskötéskor tisztában legyünk a kockázatokkal és a lehetőségeinkkel, illetve átgondolt döntést hozhassunk arról, hogy mit írunk alá.

Amennyiben Ön is használt lakásvásárlása előtt áll, keressen minket bizalommal!

 

A következő cikkünkben a közelgő nyári szezon miatt a repülőjegyek kapcsán felmerülő kérdéseket ismertetjük.

 

Jelen oldalon megjelölt írások nem tekinthetők jogi tanácsadásnak, illetve nem tükrözik az ügyvéd hivatalos véleményét. Jogilag érvényesíthető állásfoglalást a honlapot üzemeltető ügyvéd kizárólag megbízási szerződés alapján, írásban, cégszerűen aláírt formában bocsát ki. Az oldalon található írások a közzétételük időpontjában hatályos jogszabályok alapján íródtak, elképzelhető azonban, hogy a jogszabályok változása miatt az írások nem feltétlenül alkalmazhatók a jelen helyzetben, illetve az is, hogy meghatározott tényállás mellett a hatáskörrel rendelkező hatóságok vagy bíróságok eltérő jogi álláspontra jutnak.

 

Bajcsay Ügyvédi Iroda

Projektmenedzsment szemléletű jogi szolgáltatásokat nyújtunk magyar, angol, német és spanyol nyelven Ügyfeleinknek, hogy elérjék az üzleti céljaikat. Munkánk során törekszünk az alapértékeinknek megfelelően értő figyelemmel, érthető, hatékony, gyors és hasznos megoldásokat kínálni.

Népszerű bejegyzések

Kapcsolat

Itt találsz minket

Elérhetőségek

Bécsi út 52. II/8.

Budapest

H-1036

E-mail:

office@bajcsaylegal.com

Telefonszám:

(0036) 1 817-0558