Bajcsaylegal 3

Mire érdemes figyelni új építésű lakás vásárlása esetén?

Amikor új építésű lakás vásárlása mellett döntünk, alighanem egy színvonalasan kivitelezett, modern ingatlan lebeg a szemünk előtt, adott esetben kedvező áron. Ám nem árt tisztában lenni azzal, hogy váratlan akadályokba ütközhet, hogy hozzájussunk álmaink lakásához – és ez az akadály lehet jogi természetű is. Mai cikkünkben az új építésű lakások kapcsán felmerülő problémákról írunk.

Nem várt akadályok új építésű lakás vásárlásánál

 

Előfordulhat, hogy nem adják ki a használatba vételi engedélyt

A kiválasztott lakás valójában csak attól kezdve minősül különálló ingatlannak, hogy a beruházás megkapta a használatba vételi engedélyt, és a Társasházat bejegyezték. Ettől kezdve van helyrajzi száma a lakásnak. Ha a beruházás bármilyen okból nem kapja meg a használatba vételi engedélyt, akkor a kiválasztott lakás jogilag nem létezik mint különálló ingatlantulajdon. Vagyis nincsen lakásunk, olyan módon, ahogy az elterveztük.

 

A vevő lényegében előre fizet

Az előző ponttal szorosan összefügg az a jelenség, hogy új építésű lakásoknál rendszerint több részletben kell kifizetni a vételárat még a kivitelezés folyamata során. Mire küszöbön áll a használatba vételi engedély kézhezvétele, jellemzően csak kis részlet marad hátra.

Ez azt jelenti, hogy a vevő lényegében szinte teljesen kifizeti előre a lakás árát, teljeskörűen finanszírozza a beruházást. Ha azonban nem kapja meg az ingatlan a használatba vételi engedélyt, úgy a vevő olyan helyzetben találja magát, hogy akár az egész beruházást sem lehet befejezni – vagyis hiába fizette ki szinte az egész vételárat, olyan, mintha nem lenne lakása.

 

A foglaló visszafizetése

Főszabály szerint szerződéstől való elálláskor (ha jelen esetben az eladó visszalép a vásárlástól) a foglaló kétszeresét kell visszafizetni a vevő részére. Ám sok esetben találkoztunk olyannal, hogy a szerződésben eltértek a főszabálytól a vevő hátrányára, és adott esetben az eladónak nem kellett megfizetnie a foglaló kétszeresét, azaz nem kapunk olyan mértékű biztosítékot, mint rendszerint szokás adni.

 

Vis maior

Mint minden nagy beruházásnál, lakóingatlan építésénél is előfordulhat „vis maior”. A vis maior jelentése: „előre nem látott és elháríthatatlan jogi akadály, amely felment valamely kötelezettség teljesítése alól”.

Sajnos láttunk arra példát, hogy az eladó/beruházó kitágította a vis maior fogalmát, oly módon, hogy az magában foglalta az építőanyag árának emelkedését vagy az élő munka (≈ munkaerő) árának emelkedését is. A vis maiort érvényesítve az eladó elállhatott a szerződéstől (és utóbb más vevőknek magasabb áron értékesíthette a lakásokat). Habár az eredeti vevő a pénzét nem veszítette el, mégsem jutott lakáshoz.

Előfordultak olyan esetek is, hogy a beruházó árat emelt, hogy be tudja fejezni a kivitelezést, így a vevő a szerződésben rögzítettnél magasabb áron jutott a lakáshoz.

 

Probléma a beruházó/eladó, illetve a kivitelező céggel

 

A beruházó/eladó és az ingatlant felépítő cég sok esetben eltérő cégek. A vevőnek értelemszerűen semmilyen ráhatása nincsen az eladó és a kivitelező közötti együttműködésre, és ha kettejük között bárminemű vita van, könnyen csúszhat az ingatlan átadása.

Ha csúszik a beruházás, az anyagilag összességében negatív következményekkel jár a vevő számára, hiszen ő késve költözhet be a lakásába, ráadásul elképzelhető, hogy a lakás árának nagy részét már kifizette, mégis várakozni kényszerül.

A vevőnek érdemes ellenőriznie annak a cégnek a cégkivonatát, amellyel szerződik, mert abból láthatja, hogy nem olyan cégről van-e szó, amit frissen alapítottak erre az építési projektre. Ha ilyen projektcégről van szó, az nagyobb kockázatot jelenthet.

Az egyik legrosszabb, ami történhet, hogy az eladó/beruházó cég fizetésképtelen lesz, és nem tudja visszafizetni a már korábban megfizetett összeget. Ebben az esetben lehet perelni az eladó céget, de nem látható, mikor és hogyan fizetnék vissza a pénzt, ha például már kifizették a kivitelező vállalkozónak.

 

Új építésű lakás vásárlása esetén számtalan szempontot kell figyelembe vennünk, ezért érdemes jogi szakértő segítségét igénybe venni

 

Egyéb szempontok új építésű lakás vásárlása esetén

 

A fentieken túl még néhány szempont, melyekre érdemes odafigyelni:

  • Rendkívül fontos megtekinteni az építési engedélyt, hogy pontosan mire is kapott engedélyt a beruházó.
  • Érdemes előzetesen ellenőrizni a tulajdoni lapot.
  • Ha vásároltunk parkolóhelyet, érdemes ellenőrizni, hogy megfelelően kerülnek-e kiosztásra a parkolóhelyek.
  • Az áfa szabályai 2019. december 31. után ismét a normális áfakulcs szerint alakulnak. A szerződés áttekintésekor arra is figyeljünk oda – illetve azzal is számoljunk –, hogy mi lesz az áfa végső mértéke.

 

Mint látható, habár a szerződés megkötése általában nagy várakozással párosul, és a vevők már látják lelki szemeik előtt kész otthonukat, az átadásig nagyon sok buktató lehet hátra.

Fontos megjegyezni, hogy a fentebb ismertetett problémák nem minden beruházás esetében merülnek fel. Azonban elengedhetetlen az elővigyázatosság, és érdemes jogi szakértő segítségét igénybe venni, hogy már szerződéskötéskor tisztában legyünk a kockázatokkal és a lehetőségeinkkel, vagy pedig átgondolt döntést hozhassunk arról, hogy mit írunk alá.

A következő cikkünkben a használt lakások vásárlása esetén felmerülő kérdéseket fogjuk ismertetni.

Jelen oldalon megjelölt írások nem tekinthetők jogi tanácsadásnak, illetve nem tükrözik az ügyvéd hivatalos véleményét. Jogilag érvényesíthető állásfoglalást a honlapot üzemeltető ügyvéd kizárólag megbízási szerződés alapján, írásban, cégszerűen aláírt formában bocsát ki. Az oldalon található írások a közzétételük időpontjában hatályos jogszabályok alapján íródtak, elképzelhető azonban, hogy a jogszabályok változása miatt az írások nem feltétlenül alkalmazhatók a jelen helyzetben, illetve az is, hogy meghatározott tényállás mellett a hatáskörrel rendelkező hatóságok vagy bíróságok eltérő jogi álláspontra jutnak.

 

Bajcsay Ügyvédi Iroda

Projektmenedzsment szemléletű jogi szolgáltatásokat nyújtunk magyar, angol, német és spanyol nyelven Ügyfeleinknek, hogy elérjék az üzleti céljaikat. Munkánk során törekszünk az alapértékeinknek megfelelően értő figyelemmel, érthető, hatékony, gyors és hasznos megoldásokat kínálni.

Népszerű bejegyzések

Kapcsolat

Itt találsz minket

Elérhetőségek

Bécsi út 52. II/8.

Budapest

H-1036

E-mail:

office@bajcsaylegal.com

Telefonszám:

(0036) 1 817-0558